Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cseresznye gyógyhatásairól
  2024-01-26 21:44:30, péntek
 
 



Népies elnevezései: Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye. Neveit településekről vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta. Ilyen pl. a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye.

Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert; gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat.

Cseresznye történelem
A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz.

Az ókorban a görög orvosok cseresznyét írtak elő az epilepszia gyógyítására.

Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt.

A vadcseresznye volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát kitenyésztették

A cseresznye gyógyhatásai:
Sok-sok ásványianyag és vitamin van benne.

A cseresznye minden része gyógyszer: a húsa, a magja és a szára is. Tisztító hatását nemcsak a vérben, hanem az emésztő- és kiválasztó szervekben is kifejti. Magja és a nedve a szívizomzatot erősíti. A cseresznyeszárból teát készítenek, aminek használata amellett, hogy igen erős vízhajtó hatással is rendelkezik, gyomor- és tüdőbaj esetén ajánlatos. A magból sajtolt olaját az infarktus megelőzésére használják.

A cseresznyében igen sok a melatonin. Kutatások szerint a szívrohamot szenvedett embereknek alacsony a melatoninszintjük, tehát feltételezhető, hogy segít a szívroham megelőzésében. A melatonin antioxidáns hatású, és az immunrendszer számára is fontos anyag.

A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és érrendszeri problémák kialakulását, segít megőrizni a szellemi frissességet.

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot, vasat, folsavat, nátriumot, kobaltot is, amelyek mind erősítik szervezetünket, segítik az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését.

Savtartalma miatt a kövek oldására is képes.
Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős. Izom- és idegerősítő, idegnyugtató hatású, a máj és a gyomor működését is szabályozhatod rendszeres fogyasztásával.

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Nagy mennyiségű cseresznye fogyasztása után ne igyunk vizet, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán puffadás, gyomorfájás lehet a panasz.

Ha táplálkozásunk sok húst és kevés gyümölcsöt tartalmaz a vérben több olyan káros anyag is felhalmozódhat, amelyek kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhatnak. A cseresznye kiváló vértisztító.

A cseresznyének vértisztító hatása révén ízületi problémánk is megoldódhat a fogyasztásával, amelyektől szenvedünk. C-vitamin tartalma elősegíti a kollagén képződését a porcoknál.

A cseresznye a vérünkön keresztül a bőrünket is egészségesebbé képes varázsolni. Elég csak naponta egy keveset fogyasztani belőle, és arcunk máris látványosan megfiatalodik. Zsíros bőrünket egészségesebbé varázsolja, a pattanások csökkennek, és a csillogó arcbőr is kevésbé fénylővé válik. C-vitamin tartalma elősegíti a kollagén képződését is, ami szintén sokat számít bőrünk fiatalságának megőrzésében.

Rendszeres fogyasztásával nem csak egészségünket, de szépségünket is tovább megőrizhetjük, ugyanis ezek a vitaminok kiváló antioxidánsok, és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk fiatal, ránctalan és finom tapintású maradjon.

Ha közvetlenül a fáról szedjük, próbáljunk ellenállni a csábításnak és mindig alaposan megmosva fogyasszuk. Egyszerre ne együnk sokat, osszuk be kisebb adagokra.

Rendszeres fogyasztása pozitív irányba módosíthatja a szervezet hormontermelését. Helyreáll a szervezet hormonegyensúlya, ami testünk szinte minden részére jótékonyan hathat. Sokan szednek mesterséges hormonokat, különösen a változó korban, de ezek a hormonok több negatív hatást is kiválthatnak. Ilyenkor inkább válaszd a cseresznyét.

Kedvező tulajdonságai mellett a cseresznye lúgosító hatással is rendelkezik, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is megállítja. Minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb arányban tartalmaz ásványi anyagokat.

Fogyókúrához is ideális választás a cseresznye. A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is nevezzük, mivel már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe.

Magas fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma miatt önálló étkezésre is ajánlott több napon át, más tápanyagok mellőzésével. Fogyáshoz, bőrfiatalításhoz nincs ideálisabb módszer, mint cseresznye cseresznyével. Energiatartalma csak 500 kalória kilónként.

Vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a kúra alatt nem fáradunk el és nem érezzük sokáig éhesnek sem magunkat. A cseresznyét akár a savbázis helyreállító diéta részeként is fogyaszthatod, mivel lúgosító hatása van.

Kiváló vízhajtó, így segít a felesleges víz eltávolításában, ami nem csak a fogyókúra, de a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez is hasznos. A köszvény egyik legkitűnőbb gyógyítója.

A cseresznye rostjai finoman tisztítják a beleket, míg vízhajtó hatásának köszönhetően a többi kiválasztó szerved is működésbe lép, kiürülnek a felgyülemlett mérgek és a sejtek között megrekedt víz is.

A cseresznyét éretten kell leszedni, mivel sok gyümölccsel ellentétben, nem érik tovább szüret után.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: hormontermelését, kavicscseresznye, cseresznyefajtát, hormonegyensúlya, cukorbetegségben, bőrfiatalításhoz, kitenyésztették, energiatartalma, húgysavszintjét, eltávolításában, fehérjetartalma, élesztőgombákat, fogyasztásával, feltételezhető, egészségesebbé, szervezetünket, megbetegedések, gyönyörködtető, káliumtartalma, izomműködésért, szabályozhatod, immunrendszert, településekről, érelmeszesedés, táplálkozásunk, felhalmozódhat, emésztőnedvek, gyümölcscukor, gyümölcsökben, megelőzésében, természetesen, megfiatalodik, következtében, cseresznyének, szívizomzatot, immunrendszer, éréséhez köthető, cseresznyefa szemet, tavaszi virágzásukkor, ázsiai fajokra, díszes virágzat, elterjedt nézet, úton levő, cseresznye volt, görög orvosok, epilepszia gyógyítására, római időkben, vadcseresznye volt, legtöbb termesztett, cseresznye gyógyhatásai, cseresznye minden, szívizomzatot erősíti, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Római Birodalom Pontus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Png ház  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png telefon  Png cica  Png kutya  Idő  Egy maradéktalanul uralt világ  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem tudhatod  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  Akarat  Nem számIt  A sors  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Szép álmokat!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem tudhatod  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hazára minden embernek szükség...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Minden harmadik...  Akarat  Akik bántanak téged  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Erdőn  Png ház  Kaffka_Margit  A sors  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Örülök, hogy látlak!  Popper Péter szavai  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes délutánt kívánok  Garai Gábor - Takarítás  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
éréséhez köthető, cseresznyefa szemet, tavaszi virágzásukkor, ázsiai fajokra, díszes virágzat, elterjedt nézet, úton levő, cseresznye volt, görög orvosok, epilepszia gyógyítására, római időkben, vadcseresznye volt, legtöbb termesztett, cseresznye gyógyhatásai, cseresznye minden, szívizomzatot erősíti, cseresznyeszárból teát, magból sajtolt, infarktus megelőzésére, cseresznyében igen, szívrohamot szenvedett, szívroham megelőzésében, melatonin antioxidáns, immunrendszer számára, pattanások ellen, ízületi megbetegedések, köszvény megelőzésében, cukorbetegségben szenvedőknek, vitaminok közül, daganatos elváltozások, szellemi frissességet, cseresznye nagy, kövek oldására, zavartalan izomműködésért, normál vérnyomásért, megfelelő szívritmusért, gyomor működését, bogyós gyümölcsökben, érelmeszesedés kialakulását, cseresznyének gyulladást, nátha kezelését, héján található, tömény gyomorsav, felhígított emésztőnedvek, élesztőgomba erjesztő, vérben több, cseresznye kiváló, cseresznyének vértisztító, kollagén képződését, vérünkön keresztül, keveset fogyasztani, pattanások csökkennek, csillogó arcbőr, vitaminok kiváló, fáról szedjük, szervezet hormontermelését, szervezet hormonegyensúlya, változó korban, hormonok több, cseresznye lúgosító, elsavasodás következtében, cseresznyét karcsúsító, bélben képes, kúra alatt, cseresznyét akár, savbázis helyreállító, köszvény egyik, cseresznye rostjai, többi kiválasztó, felgyülemlett mérgek, sejtek között, cseresznyét éretten, hormontermelését, kavicscseresznye, cseresznyefajtát, hormonegyensúlya, cukorbetegségben, bőrfiatalításhoz, kitenyésztették, energiatartalma, húgysavszintjét, eltávolításában, fehérjetartalma, élesztőgombákat, fogyasztásával, feltételezhető, egészségesebbé, szervezetünket, megbetegedések, gyönyörködtető, káliumtartalma, izomműködésért, szabályozhatod, immunrendszert, településekről, érelmeszesedés, táplálkozásunk, felhalmozódhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.